Kapcsolat

Borsi Sándor Kályhás

Cserépkályha és Kandalló építő

Tát Radnóti Miklós u.4.

Tel: +36-30/2475157
E-mail: info@borsikalyha.hu

Kemence, kerti sütő

Kemencéim építésénél is a legmagasabb minőség elérésére törekszem.

Ennek érdekében a legtöbbet dupla falazattal, szigetelt kivitelben készítem.

Ez több szempontból is előnyös: egyrészt a nagy tömegű samott tűztér (ami általában 500-600 kg körül van) nagyon sokáig meleg marad.

Másrészt a kemence nagyon tartós lesz, nem repedezik.

Így megvalósítható az a sütés sorozat amit régen alkalmaztak. A legmagasabb hőmérsékletet a húsok igénylik, majd a kenyeret sütik, ezután esetleg süteményeket.

Mivel a kemence hosszú ideig nagy mennyiségű hőt tárol, jóval később következhet a negyedik fázis a gyümölcs aszalás. Ezt a lehetőséget kevesen ismerik, körülbelül 50 fokon kell végezni.

Mivel ezeknek a kemencéknek nagyon nyújtott a hőleadása lehetővé teszik húsok kis hőmérsékleten hosszú ideig tartó sütését is. Erről ódákat zengenek akik próbálták. Általában ez úgy történik, hogy egy esti sütögetés után zárt edényben beraknak egy egész csirkét, kacsát

és reggelre vajpuhára, csodálatosan omlósra sül.

Ezt most abba is hagyom, nagyon megéheztem.:)